23 d’ag. 2023

Dones, futbol i transicions

Crucificats pel desmesurat protagonisme mediàtic i cretinitzador del futbol professional masculí, ara s'afegeixen al desgavell les dones. Reclamen la igualtat de drets: volen, exigeixen, la mateixa atenció pública que reben els futbolistes masculins. De manera que si no n'hi havia prou amb el plat omnipresent i estupiditzador del futbol masculí, doncs ara dos plats, també el del futbol femení.

Com que a més sembla que és un procés irreversible, caldrà tenir paciència... o "encara més paciència" que quan només ens donaven la tabarra amb el futbol masculí. Un horror, un desastre, una veritable calamitat.

D'altra banda, ara també s'obrirà un escenari ben interessant. ¿Què passarà, quan un futbolista home, desitjós de més protagonisme esportiu (perquè potser al seu equip no passa de suplent), vagi al Registre Civil, digui "que sent que és una dona", l'inscriguin com a tal i, llavors, s'ofereixi a un club femení de futbol?

¿Els clubs femenins fitxaran aquestes "abans homes", ja que el seu avantatge físic les farà més competitives? ¿Les jugadores a l'equip de les quals estigui previst el fitxatge d'una d'aquestes noves "jugadores", s'hi oposaran perquè veuran que llavors elles tindran més dificultats per ser titulars? I les jugadores dels altres equips sense "jugadores trans", ¿estaran d'acord en competir amb aquestes "abans homes"?

Ja ha passat a altres esports, i potser a algun lloc també amb el futbol, ho desconec. Però passi el que passi (i passarà, és només qüestió de temps), "serà interessant".

Mentrestant, també ens podem imaginar altres escenaris, alternatius o paral.lels. Per exemple, la creació d'una "tercera lliga", només per a persones trans. Seria un invent que, a més, encaixaria amb les teories d'alguns opinadors queer, que diuen que de sexes "n'hi ha més de dos". I així, amb aquesta "triple oferta" (lliga masculina, lliga femenina i lliga trans), els/les espectadors/es consumidors/es de futbol podria anar als partits que els semblessin més atractius, ja fos per la cosa estrictament esportiva... o la morbosa.

Tot arribarà.