25 d’ag. 2024

La cosa trans i l'esport de competició

De tant en tant torna la polèmica al voltant d'una esportista trans, de la qual les seves contrincants es queixen que hi hagin de competir, perquè diuen que, a causa del seu cos genèticament masculí, té avantatge. 

Llavors, automàticament, els col.lectius trans denuncien la presumpta discriminació que pateix aquesta esportista trans, i potser fins i tot titllen de transfòbiques les esportistes que es queixen, que no volen que competeixi amb elles.

D'aquests casos, el curiós és que sempre són "dones trans", les protagonistes d'aquestes notícies: persones "genèticament homes" que es consideren dones. En canvi, no tinc present cap cas invers, és a dir, de "dona genètica" que es considera home, "home trans", que competeixi amb homes i que, llavors, els homes es queixin que ell/ella té algun tipus d'avantatge. 

Això sembla que indica alguna cosa. Que sembla que sí, que les dones trans tenen realment avantatge, en la majoria de competicions esportives.

Malgrat això que sembla inqüestionable, les dones trans esportistes segueixen reivindicant el seu dret a competir amb les dones no trans, cosa que es pot interpretar de dues maneres diferents, no incompatibles entre elles.

La primera, que com que són militants de la cosa trans, aprofiten aquests escenaris esportius per fer les seves reivindicacions "d'igualtat", encara que sigui a partir d'una desigualtat òbvia que les afavoreix a elles i perjudica les dones no trans.

I la segona, a banda del tema de la militància, és que part d'aquestes esportistes trans, abans, com a homes, eren esportistes mediocres, i "gràcies a la transició" llavors de vegades poden aspirar a aconseguir unes victòries que abans els eren inabastables.

És a dir, que al final és un tema de doble protagonisme, d'una banda com a militants i propagandistes trans i, d'una altra banda, com a "persones" desitjoses d'aconseguir victòries esportives, unes victòries impossibles si competissin "amb persones amb el seu mateix sexe genètic".

Tot això es pot dissimular, disfressar o relativitzar de moltes maneres, i les esportistes trans i els col.lectius trans són hàbils, a l'hora d'embolicar el que en realitat és força clar. Són tan hàbils que fins i tot que gent no militant de res, despistada, sense poca reflexió sobre el tema, els "compra" els seus arguments, i els dona suport. 

Mentrestant, en l'àmbit estrictament esportiu, les víctimes d'aquesta confusió són les dones no trans que competeixen amb dones trans, cosa que han de fer, ja ho hem dit, en inferioritat de condicions (alhora que, si es queixen, a sobre són tractades de transfòbiques).

Quina seria la solució? La més fàcil seria que les dones trans, conscients del seu avantatge fruit de la genètica, dels seus cromosomes masculins, renunciessin a utilitzar el món de l'esport competitiu (cal subratllar això de competitiu, perquè la pràctica de l'esport no té per què ser forçosament competitiva), com a plataforma reivindicativa "del seu sentiment identitari", a la vista dels evidents "greuges a terceres" que això comporta.

L'altra seria, si no volen renunciar a la competició, i ja que dins del món LGTBIQ+ de vegades es diu "que els gèneres i els sexes són infinits", que demanessin una categoria específica per a dones trans, ja que així ningú "no trans" no es podria queixar.

Ara, de moment, el que hi ha és el que s'ha dit al principi, un degotall de queixes d'esportistes dones, practicants de diferents esports, que se senten en inferioritat de condicions quan han de competir amb dones trans.

És un misteri, cap a on evolucionarà tot això. Perquè sovint, la falta de sentit comú (amb els orgulls corresponents, les ànsies de protagonisme, els desitjos de victòries, les militàncies, els fonamentalismes, etc.), pot acabar assolint unes grans dimensions.